www.bulpatch.free.bg
Колекция - Collection

. .Колекцията е разположена върху табла, тъй като смятам този начин за най-представителен при експониране. Така има възможност да се проследят историята и традициите в емблемите, да се изучават хералдическите символи, да се разчитат заложените в изображенията, абревиатурата и знаците послания за спецификата и характера на подразделенията. Този вид на представяне дава възможност да се проследи и приемствеността между емблемите през различните години. Подредени са по общи признаци, като сходство в изображенията, тематика и произход.
...Уникалното в колекцията са емблемите от вече не съществуващи държави, родове войки, авиобази, ескадрили, поделения и организации. Някои от българските емблеми са придобити лично от самите им автори, което им придава също особена стойност.
...Понастоящем фондовете съдържат около 700 емблеми от над 50 армии и силови структури по света, като всеки ден се увеличават с нови попълненя. Приоритет на колекцията ми са емблемите на Българската армия и парашутните подразделения по света.

Натисни ТУК и виж как първоначално изглеждаше колекцията през 2006 г.

-табло 1: БЪЛГАРСКА АРМИЯ
panel 1: Bulgarian army

-табло 2: БЪЛГАРСКА АРМИЯ
panel 2: Bulgarian army

-табло 3: БЪЛГАРСКИ СЛУЖБИ
panel 3: Bulgarian services
(police, fire, rescue, civil protection, control servises, security of justice, hunter...)

. .На таблото са представени българските служби, имащи отношение към запазване на човешкия живот и здраве и опазване на природата, контролни органи и др. Многообразието им (специално при МВР) се обуслявя от това, че всяко ново правителство бара в своя услуга Закона за МВР. Периодично се откриват, закриват или сливат различни служби, звена и дирекции, променят се имена и абревиатури и всичко това води до нови и нови поръчки за емблеми. От една страна това е благодат за колекционерите, но рано или късно започва да ти писва и се ядосваш, че си изпуснал поредната емблема в редицата, която до вчера си мислил, че е завършена.

-табло 4: ПАРАШУТНИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ
panel 4: Paratrooper units

. .Почти 100 % от прашутните подразделения използват като основен мотив в емблемите си символа "парашут" за да подскажат за специфичния характер на подготовката си в която се включва и изпълнение на парашутни скокове. Парашута в емблемата подсказва за смелостта, мъжеството и железния характер на тези върху чиято униформа е пришит. Парашута е символ за елитарност и влияе подсъзнателно. Най-често се среща в съчетание с хищни или грабливи животни с отворена паст за да се засили още повече внушението за страх. Друг сапътстващ символ е самолета, изразяващ маневреността и възможността чрез самолет и парашут да се достигне до всяка точка на света.

-табло 5: ПАРАШУТНИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ
panel 5: Paratrooper units

. .Крилата (или още известни като - бенцове) се пришиват над десния или левия капак на джоба на униформата и са в комплект с наръкавната емблема. Те са още един символ за елитарност. Само бойци изпълнили парашутни скокове имат правото и привилегията да ги носят. Някои от тях дават и информация за класа и броя на парашутните скокове на преносителят. Обикновенно се срещат символите - парашут с реално пресъздадени или стилизирани разперени криле. Крилете са символ на полета, който парашутистите правят при скок.

-табло 6 : ВВС
panel 6: Air Force

. .По отношение на детайлността в изображенията, авиационните емблеми са най-добре изготвени. В съвременните ВВС почти няма авиационна техника, авиобаза или ескадрила, която да си няма собствена символика, а от там идва и огромното разнообразие. Това е истинска благодат за колекционерите и авиофеновете по света. Обикновенно тези емблеми се носят на гърдите или ръкавите на пилотските якета и гащеризони. Цвят на фона - син, като небето, анимационни герои - колкото си искаш, но така е в тези среди "там където свършва армията, започва авиацията" :)

-табло 7: МЕХАНИЗИРАНИ ЧАСТИ
panel 7: Mechanized units

. .Изображенията на бойни машини са задължителен елемент в символиката на този род части. Обикновенно се съчетават с венци или клонки - символи на славата. Удивително е как в символиката на източния блок, бойните машини са представени с изключително детайлни изображения. Различават се дори и различните модификации на машините (Т-34, Т-55, Т-72, БМП, БМД, БТР, ЗРК, Урал и др.). В символиката на западния свят машините са представени по скоро стилизирано.

-табло 8: СПЕЦИАЛНИ СИЛИ
panel 8: Special forces

. .Една огромна част от колекционерите по света събират такива емблеми. Представляват силен интерес защото бойците, които ги носят имат славата на най-добре подготвените. За съжаление се получава така, че броя на тези, които искат да ги притежават е много по-голям от тези, които реално ги носят. Така се появяват много фалшиви емблеми, предназначени да задоволят колекционерския глад, но непознати за съответните специални подразделения.

-табло 9: МОРСКА ПЕХОТА и ПОДВОДНИ СИЛИ
panel 9: Marines & Submarines

. .Символиката в емблемите на морската пехота подсказва принадлежността и към флота. Това става, чрез използване на изображения като: котва, военноморски флаг, черен фон и др. Морската пехота е род войска, която може да бъде прехвърлена както с морски, така и с въздушен десант. Това е и причината поради която парашута е често срещан символ.
.. Характерно за флотилиите от западния свят е, че екипажите са съставени от професионални военножужещи, които носят емблемите на плавателните съдове върху бейзболни шапки. В източния свят екипажите са съставени предимно от срочнослужещи и това е причината емблемите да се поставят по ръкавите на униформите.


-табло 10: БОЙНИ ПЛУВЦИ
panel 10: Battle divers

. .Символиката в емблемите на бойните плувци говори сама по себе си за спецификата на службата под вода. Тук присъстват фигури на подводничари, поставящи мини или биещи се с подводни диверсанти. Тук котвата е задължителен елемент, подсказващ за принадлежността към флота. Характерно за емблемите на бойните плувци по света е изображението на подводничарския акваланг "СКУБА" (scuba).

- Табло 11: СВЕТОВНА АРМЕЙСКА СИМВОЛИКА
panel 11: World army insignia

. .Тук представям всички останали емблеми, които не спадат към предишните категории. Това не са ми приоритетни емблеми, но по една или друга линия са попаднали в мен и съответно се намират на последно място.
Интерес представлява черно-белия образец на американския флаг, това е т.н. IR flag - емблеми изработени от материали с по-силно ниво на контраста в инфрачервения спектър. В резултат на това се виждат ярко (като светлоотразител) при наблюдение с уреди за нощно виждане. Предназначени са за защита на войника от приятелски огън. Масово използван атрибут от американските войски в Ирак и Афганистан. В ранните етапи от тяхното производство те бяха лесно достъпни за покупка от цивилни. Талибаните и Ал Кайда ги купуваха или изземаха от убити американски войници, тъй като на съюзническите ВВС е било забранено да стрелят по носителите на тези емблеми. След като това излезе на бял свят държавният департамент на САЩ ограничи експорта на инфрачервените емблеми.

BACK to HOME PAGE